Թթվածինը սովորական պայմաններում անգույն, անհոտ, անհամ գազ է:
Թթվածնի խտությունը \(0°C\)-ում և \(101\) կՊա ճնշման պայմաններում \(1,43\) գ/լ է, օդից ծանր է \(1, 11\ \)անգամ: Թթվածինը եռում է \(-183°C\)-ում, իսկ պնդանում է \(-219°C\)-ում՝ առաջացնելով բաց երկնագույն բյուրեղներ:
Թթվածնի ստացումը
Առաջին անգամ թթվածին ստացել են սնդիկի օքսիդի (\(HgO\)) քայքայումից:
Սնդիկի օքսիդ
Արդյունաբերության մեջ թթվածին ստանում են՝
\(1\). Հեղուկ օդից
\(2\). Ջրի էլեկտրոլիզից
Լաբորատորիայում հնարավոր է ստանալ թթվածին՝ այդ տարրը պարունակող բարդ նյութերը քայքայելով:
\(1\). Կալիումի պերմանգանատի քայքայումից՝
\(2\).Կալիումի քլորատի քայքայումից՝
\(3\). Ջրածնի պերօքսիդի քայքայումից՝
\(4\). Կալիումի նիտրատի քայքայումից՝
Անջատվող թթվածինը հայտնաբերում են առկայծող մարխով՝ այն թթվածնով փորձանոթի մեջ մտցնելիս բռնկվում է: