Համեմունքները: Տեսակները
Համեմունքները գլխավորապես մշակում են արևադրաձային երկրներում:
Համեմունքները թարմ և չորացրած (ծաղիկներ, պտուղներ, սերմեր, տերևներ և դրանցից պատրաստված հեղուկներ, մածուկներ, փոշիներ) բույսեր են, որոնք օգտագործվում են ուտելիքը կամ ըմպելիքը համեմելու համար:
Համեմունքներն օգտագործվում են խոհարարության, սննդի, օծանելիքի արդյունաբերության մեջ, դեղորայք պատրաստելու համար: Կերակրի տարածված համեմունքներ են սոխը, սխտորը, համեմը, ծիթրոնը, ռեհանը, սամիթը, մանանեխը, անանուխը: Առավել արժեքավոր համեմունքներ ստանում են արևադարձային և մերձարևադարձային բույսերից (մշկընկույզ, մանանեխ, պղպեղ, քեմոն, վանիլ, անիսոն, դափնետերև և այլն):
անանուխ | դարչին | դափնետերև |
թարխուն | կարմիր պղպեղ | կոճապղպեղ |
մանանեխ | մեխակ | հիլ |
քրքում | վանիլ | քեմոն |
Աղբյուրները
Ռ. Մարգարյան, Մ. Մանասյան, Գ. Հովհաննիսյան, Ա. Հովսեփյան, Աշխարհագրություն \(7\), Երևան, «Մանմար»\(2013\)
Յու. Մուրադյան, Հասարակական աշխարհագրության հանրագիտակ բառարան, Երևան, «ՄՈԱ» հրատ., 2008
Յու. Մուրադյան, Հասարակական աշխարհագրության հանրագիտակ բառարան, Երևան, «ՄՈԱ» հրատ., 2008