Օդն անհոտ, անհամ, տարբեր գազերի համասեռ խառնուրդ է: Հեղուկանում է \(-200 °\)\(C\)-ում:
\(1774\)թվականին ֆրանսիացի գիտնական Անտուան Լավուազիեն փորձով բացահայտել է, որ օդի ծավալի մոտ \(1/5\)մասը (\(21%\)) թթվածինն է, իսկ մոտ \(4/5\) մասը (\(78%\)) ` ազոտ և այլ գազեր: Նա առաջարկել է նաև օդի հիմնական բաղադրիչ մասերի անվանումները:
Անտուան Լավուազիե
(\(1743 - 1794\))
Օդն ունի հաստատուն բաղադրություն, որը պահպանվում է բնական փոխանակության ճանապարհով:
Ներկայացնենք չոր օդի բաղադրությունները՝ բաղադրամասերի միջին քանակությունները` ծավալային տոկոսներով.
Բաղադրիչներ | Միջին քանակություն (ծավալային %) | Բաղադրիչներ |
Միջին քանակություն (ծավալային %) |
\(78,09\) | \(Ne\) | \( 0,0018\) | |
\(20,95\) | \(He\) | \(0, 0005\) | |
\(Ar\) | \( 0, 93\) |
Բացի նշված գազերից, օդը պարունակում է նաև ոչ հաստատուն բաղադրամասեր՝ ածխածնի (\(IV\)) օքսիդ՝ \(0,03\)%, ջրային գոլորշիներ և գազային այլ խառնուրդներ:
Թթվածնի մասնակցությամբ քիմիական ռեակցիաները հիմնականում ընթանում են օդում, այլ ոչ մաքուր թթվածնում: Օդում թթվածնի զանգվածային բաժինը մոտ \(23\)% է՝ ըստ զանգվածի:
Օդը կանխում է երկրի մակերևույթի գերտաքացումն արևից և միաժամանակ՝ պահպանում վերջինիս ջերմությունը տարածության մեջ ցրվելուց:
Առանց օդի գրեթե ոչ մի կենդանի օրգանիղզմ չի կարող գոյություն ունենալ: